Schimbare de configurație politică

Prezența la votul pentru europarlamentare în Huedin a fost de 49.19%, cu peste 10 procente sub media județului de 61.10%. Cea mai mică localitate urbană a județului Cluj este, în același timp, singura localitate cu statut de oraș din județ, celelalte cinci centre urbane având statut de municipiu.

Dacă în celelalte orașe ale județului populația a votat în principal cu Alianța  USR-PLUS (vezi Cluj-Napoca și Turda) sau PNL urmat de Alianţă (vezi Gherla sau Dej), la aceste alegeri în Huedin a ieșit pe primul loc, în mod surprinzător, UDMR. În acest an cei 27,8% maghiari din localitate s-au mobilizat mai bine ca rromii (11,3%) și au votat în masă UDMR (spre deosebire de alți ani când votau şi cu PNL) oferindu-i astfel partidului condus de Kelemen Hunor un procent de 23.4% care a contribuit la nesperata trecere a pragului electoral de 5%.

Condus de un primar liberal, PNL a câștigat alegerile europarlamentare din Huedin cu 36.01%, iar pe locul trei a ieșit Alianța USR-PLUS cu 14.21%. PSD a ieșit abia pe locul 4, dar a luat peste media judeţeană Cluj – 12.12%. În pluton au urmat PMP (3.61%), Pro Romania (2.87%), ALDE (1.9%) și Prodemo (0.33%).

Voturile majoritare în municipiile clujene au fost adjudecate la aceste alegeri de către PNL sau Alianţa USR-PLUS, chiar şi în localităţile cu administrație PSD (vezi Turda, Gherla sau Dej), ca să nu mai vorbim de comunele Apahida sau Baciu. Votul la alegerile europarlamentare a fost văzut de către majoritatea partidelor ca un exercițiu pentru alegerile locale din 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.